Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Ν.Α.Ο.Κ


Η ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Του κ. Κώστα Παυλογιάννη



Από τα αρχαία χρόνια η γεωγραφική θέση της Κέρκυρας " νησί των Φαιάκων" ήταν σημαντική, γιατί βρισκόταν στο κέντρο σημαντικού θαλάσσιου δρόμου. Έτσι ο ταλαιπωρημένος αλλά κοσμογυρισμένος Οδυσσέας, καθώς οδηγείται στο ανάκτορο του Αλκίνοου παρατηρεί σε κάθε γωνιά της Κέρκυρας την εξειδικευμένη ενασχόληση των κατοίκων με τα ναυτικά δρώμενα. Για την επιστροφή δε στην «Ιθάκη» του , οι Φαίακες θα επιλέξουν - σίγουρα με ειδικά κριτήρια- τους καλύτερους κωπηλάτες του νησιού. Αυτοί θα επανδρώσουν το κερκυραϊκό πλήρωμα-«απήδαλος ναυς»- την πρώτη «βάρκα» στην ιστορία της κωπηλασίας που θα κινείται χωρίς πηδάλιο και πηδαλιούχο, αλλά με μόνο εφόδιο την τεχνική δεξιότητα των κωπηλατών.
Η σχέση των Κερκυραίων με την κωπηλασία παραμένει ξακουστή σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητάς τους, με τη χάραξη αρχαίων νομισμάτων « ΚΟΡΚΥΡΑ» που μαρτυρούν τη διεξαγωγή λεμβοδρομιών και τις επιτυχίες των Φαιάκων
Στη διάρκεια των αιώνων η εύρεση μαρτυριών γίνεται δύσκολη. Γνωρίζουμε πάντως ότι το 1820, κατά τη διάρκεια της Βρετανικής κατοχής των Ιονίων Νήσων, οι βρετανικές αρχές ειδοποιούν τους Κερκυραίους για διεξαγωγή λεμβοδρομιών την 31/1/1820 ή την πρώτη Κυριακή που θα έχει καλοκαιρία. Ορίζουν τη διαδρομή και ζητούν τη συμμετοχή δέκα τετράκωπων σκαφών. Οι αγώνες διεξήχθησαν τις 5/2/1820 με συμμετοχή δώδεκα σκαφών και με νικητή το σκάφος Άγγλων αξιωματικών.
Στα χρόνια που παραμένουν οι Άγγλοι στη Κέρκυρα (1814-1864) μεταδίδουν στους ντόπιους την αγάπη για την κωπηλασία , την οποία , καθώς είναι γνωστό, καλλιεργούν με επιμέλεια και κατά παράδοση.
Το κομβικό όμως σημείο στην ανάπτυξη της κωπηλασίας στην Κέρκυρα είναι το 1902, όταν ιδρύεται το πρώτο αμιγώς κωπηλατικό σωματείο , με την ονομασία Φιλαθλητικός Σύλλογος Κέρκυρας «Sport Club».
Μελετώντας το καταστατικό του διαβάζουμε για συστηματική άσκηση στις λεμβοδρομίες ανδρών και γυναικών, για στολές και χρώματα, για λεμβαρχείο και για οργανωμένη αθλητική ζωή με βάση την κωπηλασία. Ενδεικτικό της δράσης του Φιλαθλητικού Συλλόγου Κέρκυρας είναι η αναφορά του ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν στην οργάνωση της Μεσολυμπιάδας του 1906.
Το 1935 ιδρύεται ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας Ν.Α.Ο.Κ που περιέχει αποκλειστικά ναυτικά αθλήματα και που καλλιεργεί την κωπηλασία μέχρι και σήμερα. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων ο χώρος του ομίλου, στο κέντρο της πόλης , έγινε μέρος της τοπικής ιστορίας.
Το 1956 ο Σταύρος Νίαρχος δωρίζει στο Ν.Α.Ο.Κ δυο γιόλες, μία τετράκωπο και μία δίκωπο τις οποίες στεγάζει σε στρατιωτικές σκηνές και αρχίζουν την εκπαίδευση πολλοί νέοι κωπηλάτες. Το 1957 λαμβάνουν μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κάνοντας πολύ καλή εμφάνιση.
Το 1965 ιδρύεται το γυναικείο τμήμα το οποίο από το 1966-1969 παραμένει στην κορυφή της γυναικείας κωπηλασίας.
Μέσα από τη συνεισφορά «εργατών» του αθλητισμού, παραγόντων και προπονητών η κωπηλασία της Κέρκυρας ανέδειξε πολλούς πανελληνιονίκες άνδρες και γυναίκες , βαλκανιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές, κυρίως όμως έχει γίνει χώρος άσκησης στις άρτιες εγκαταστάσεις και το σύγχρονο κωπηλατήριο που διαθέτει για εκατοντάδες νέους Κερκυραίους.
Ο Ν.Α.Ο.Κ προσφέρει στη νεολαία της Κέρκυρας μέσω της κωπηλασίας αθλητισμό και αγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου